Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

ŚLIWKA KALIFORNIJSKA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 2,70 zł 2.70
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

ŚLIWKA KALIFORNIJSKA
(Prunus domestica)

ang. prune;
hiszp.  ciruela pasa;
niem.  Trockenpflaume,Backpflaume;
fran.  pruneau d'Agen;
ros.  Черносли́в;


Śliwki kalifornijskie to popularna, potoczna nazwa suszonych owoców śliwy domowej - drzewa owocowego z rodziny różowatych, którego największe uprawy znajdują się właśnie w Kalifornii w Stanach Zjednoczonych. Rośliny te wywodzą się z pogranicza Europy i Azji, gdzie zostały udomowione kilka tysięcy lat temu i z biegiem czasu rozprzestrzeniły się na całym świecie. Suszone śliwki otrzymywało się metodą tradycyjną susząc je w piecach chlebowych lub przydomowych wędzarniach na rusztach wykonanych z leszczynowych gałęzi, dzięki czemu gotowy produkt wyróżniał się intensywnym zapachem dymu. Obecnie stosuje się nowoczesną metodę suszenia tunelowego, podczas której stałe monitorowanie poziomu wilgotności pozwala uzyskać soczyste bakalie o zawartości wody nieznacznie przekraczającej 20%, co czyni suszone śliwki miękkimi i podwyższa ich walory smakowe.


SUROWIEC: owoc śliwki kalifornijskiej (fructus pruni)

Zawiera wysokie dawki witamin, w tym witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy i pantotenowy, ponadto następujące składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan. Obfituje w cukry (fruktozę i glukozę), sorbitol oraz kwas chlorogenowy.


DZIAŁANIE

Suszone owoce śliwy to doskonałe źródło zdrowej energii. Uzupełniają niedobory witamin i pierwiastków śladowych w organizmie, pomagają również kontrolować poziom makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania serca i całego układu krwionośnego. Posiadają właściwości silnie przeczyszczające, regulują procesy trawienne, pozytywnie wpływają na rozwój flory bakteryjnej w jelitach i pomagają kontrolować pracę narządów końcowego odcinka przewodu pokarmowego. Powodują gęstnienie i zlepianie treści pokarmowej zalegającej w żołądku, co przekłada się na silniejsze uczucie sytości i ułatwia kontrolę łaknienia. Przeciwdziałają nadkwasocie przez regulację wydzielania soków trawiennych.


ZASTOSOWANIE

Suszone śliwki kalifornijskie to zdrowa i smaczna przekąska dostarczająca organizmowi łatwo przyswajalnych makro- i mikroelementów. Ich spożywanie zalecane jest osobom cierpiącym na anemię, niedożywienie i awitaminozę, jak również rekonwalescentom po długich i wyczerpujących chorobach. Wspomagająco przy arytmii i tachykardii oraz zawyżonym poziomie sodu w organizmie. Doskonale sprawdzają się jako naturalny środek na zaparcia i wzdęcia, polecane są również przy nadkwasocie i zgadze. Dodane do ciężkostrawnych potraw ułatwiają ich trawienie i przeciwdziałają kłopotom trawiennym odbarczając wątrobę.

Śliwki kalifornijskie zaliczane są do bakalii i chętnie wykorzystywane jako składnik ciast, słodkich deserów (w tym pralinek czekoladowych) i mieszanek typu muesli. Jednocześnie fantastycznie komponują się z potrawami mięsnymi i nadają do wykorzystania jako nadzienie lub składnik sosów pieczeniowych. Wzbogacają smak ciężkostrawnych, tłustych dań, np. bigosu. Stanowią ważny komponent potraw staropolskich i podstawę wielu tradycyjnych dań, np. kompotu bożonarodzeniowego


PRZECIWWSKAZANIA

Uczulenie na śliwki.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


Wartość odżywcza produktu w 100 g  w 50 g   % RWS* w 50 g 
 Wartość energetyczna  1005 kJ / 240 kcal  503 kJ / 120 kcal   16 %
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 0,4 g
 0,1 g
 0,2 g
 0,05 g
3%
 1% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
64 g
64 g 
 32 g
19 g
 20%
60%
 Błonnik  7 g 3,5 g 
 Białko 2,2 g  1,1 g  5 %
 Sól 0,03 g   0,02 g <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Pierś z gęsi w cydrze z suszonymi śliwkami

1 kg piersi z gęsi piersi gęsiej
400 ml wytrawnego cydru
2 jabłka
100 g śliwek kalifornijskich z Aromatiki
250 g moreli suszonych z Aromatiki
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki tymianku z Aromatiki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru z Aromatiki
sól

Pierś z gęsi umyć w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę i podskórną warstwę tłuszczu naciąć w kratkę ostrym nożem. Mięso posolić, posypać 1 łyżeczką tymianku i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. Następnie ułożyć na zimnej patelni skórką do dołu, obłożyć zmiażdżonymi dłonią ząbkami czosnku (ale wciąż w łupinach) i na wolnym ogniu podsmażać aż do wytopienia tłuszczu. Zrumieniony czosnek wyjąć zanim ulegnie przypaleniu, pozostawić do dekoracji gotowego dania.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ósemki. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dno przelać część wytopionego tłuszczu i dodać cydr. Ułożyć pierś z gęsi, obłożyć kawałkami jabłek i bakaliami, dodać dwa rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko posypać pozostałą częścią tymianku i imbirem. Zapiekać ok. 15-20 minut w temp. 150 st.C w piecyku z termoobiegiem. Gotową pieczeń pokroić w plastry. Podawać z pieczonymi bakaliami obficie podlane sosem.

Dane techniczne

Rodzaj suszone owoce
Skład śliwka kalifornijska 100%, substancja konserwująca: E202 (sorbinian potasu)
Kraj pochodzenia podany na etykiecie
Data przydatności podana na etykiecie

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl