RYŻ JAŚMINOWY
Opis
RYŻ JAŚMINOWY
(-)
ang. jasmin rice;
hiszp. arroz jazmín;
niem. Jasminreis;
fran. riz au jasmin;
ros. рис жасмин;
Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.
Ryż jaśminowy wywodzi się z Tajlandii, gdzie w przeszłości uprawiany był wyłącznie z przeznaczeniem do spożycia przez władców i najwyższą arystokrację. Charakteryzuje się śnieżnobiałą barwą, drobnymi ziarnami oraz kwiatowym zapachem, jaki wydziela podczas gotowania (aromat przypomina woń jaśminu - stąd zwyczajowa nazwa tej odmiany zboża). Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość skrobii, ryż jaśminowy po ugotowaniu pozostaje dość spójny i kleisty. To czyni go idealnym składnikiem dań podawanych na słodko, z owocami i egzotycznymi przyprawami korzennymi. Dobrze komponuje się z jabłkami, musem gruszkowym i cynamonem, jak również owocami mango i brzoskwini. Świetnie się go zapieka, a po wymieszaniu z niewielką ilością śmietany kremówki tworzy smakowite puddingi ryżowe.
SKŁAD: ryż odmiany jaśminowej 100%
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1566 kJ / 374 kcal | 18% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,03 g 0,3 g |
2% 1% |
Węglowodany - w tym cukry |
81 g 0,33 g |
30% 1% |
Błonnik | 1,8 g | - |
Białko | 7,51 g | 16% |
Sól | <0,01 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Możliwe naturalne odchylenia.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Pudding ryżowy z musem gruszkowym
100 g ryżu jaśminowego
400 ml mleka
1 łyżka miodu naturalnego
2 duże gruszki
szczypta mielonego cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
szczypta mielonych goździków
25 g płatków migdałowych
Ryż wsypać do niedużego garnka. Zalać mlekiem i dodać szczyptę cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości (ok. 25 minut). Ryż powinien stać się gęsty i kleisty. Jeśli płyn zredukuje się zbyt szybko, można dodać jeszcze odrobinę mleka. Schłodzić, posłodzić do smaku miodem. Przełożyć do deserowych pucharków.
Gruszki obrać i pokroić na kawałki. Zalać niewielką ilością wody, wymieszać z kardamonem i goździkami, po czym ugotować do miękkości. Zmiksować blenderem na gładką masę. Mus przełożyć na wierzch puddingu ryżowego, doprawić do smaku szczyptą cynamonu i posypać niewielką ilością płatków migdałowych.
Dane techniczne
Rodzaj | ryż biały |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% ryż jaśminowy |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | potrawy z ryżu na słodko |
Kraj pochodzenia | Wietnam |