RYŻ BRĄZOWY NATURALNY
Opis
RYŻ BRĄZOWY NATURALNY
(-)
ang. brown rice;
hiszp. arroz integral;
niem. brauner reis;
fran. riz complet;
ros. коричневый рис;
Ryż siewny jest drugim po pszenicy najważniejszym zbożem uprawianym przez człowieka. To rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych wywodzącej się z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach, będących do dziś wiodącym producentem światowym tego surowca, powszechnie spożywany był już 5 tys. lat p.n.e., w późniejszych wiekach rozpowszechnił się w całej Azji i Egipcie, skąd przywędrował do Europy. Ryż siewny występuje w wielu kultiwarach, różniących się między sobą kształtem, barwą i smakiem, jak również zawartością substancji odżywczych. Dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, niezbędnych do produkcji energii, oraz błonnika. Ponadto zawiera znaczne ilości potasu i magnezu, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, oraz żelaza i cynku, wspomagających działanie systemu odporności. Spożywanie ryżu jest bezpieczne dla chorych na celiakię, ponieważ zboże to nie zawiera glutenu.
Ryż brązowy bywa nazywany „gorszym” bratem ryżu białego, choć absolutnie nie zasługuje na to miano. Powstaje poprzez usunięcie plew z ziaren zaraz bezpośrednio po zbiorach, dzięki czemu uzyskuje swoje charakterystyczne, ciemne zabarwienie.W porównaniu do ryżu białego zawiera zdecydowanie więcej błonnika, witaminy E, witamin z grupy B oraz białka i magnezu, wyróżnia się także daleko niższym indeksem glikemicznym, dlatego może być bezpiecznie spożywany przez diabetyków. Wymaga nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut), ale na długo pozostawia uczucie sytości. Jak wykazały badania, stanowi naturalny produkt spożywczy obniżając poziom cholesterolu we krwi u osób ze średnią hipercholesterolemią.
SKŁAD: ryż brązowy naturalny100%
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1566 kJ / 374 kcal | 18% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,03 g 0,3 g |
2% 1% |
Węglowodany - w tym cukry |
81 g 0,33 g |
30% 1% |
Błonnik | 1,8 g | - |
Białko | 7,51 g | 16% |
Sól | <0,01 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Możliwe naturalne odchylenia.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Sałatka z brązowego ryżu z porem i ananasem
100 g brązowego ryżu
1 czerwona papryka
1 świeży por
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka ananasa
120 g żółtego sera
1/2 łyżeczki papryki chili
2 łyżki majonezu
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Fasolę i ananasa odcedzić z zalewy, jeśli zachodzi taka potrzeba - krążki owocu pokroić na mniejsze kawałki. Pora posiekać w piórka, czerwoną paprykę pokroić w kostkę, a żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki sałatki połączyć i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku papryką chili. Przed podaniem odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dane techniczne
Rodzaj | ryż brązowy |
Postać | sypka, całe ziarna, łuskane |
Skład | 100% ryż naturalny |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | - |
Kraj pochodzenia | Pakistan |