PRZYPRAWA ZBÓJNICKA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,25 zł 2.25
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200913

Opis

PRZYPRAWA ZBÓJNICKA

ang. traditional spices "of the outlaws";
hiszp. eespecias tradicionales "de los ladrones";
niem. Traditionelle Gewürze "der Gesetzlosen";
fran. épices traditionnelles "des voleurs";
ros. традиционные специи "преступников";


Mianem kuchni zbójnickiej w Polsce popularnie określa się tradycje kulinarne Beskidów i Podhala. Typowe potrawy warzone zarówno przez pozostające w chałupach gaździny, jak i wychodzących na długie miesiące na hale baców i juhasów, bazujące na jagnięcinie, baraninie oraz najpopularniejszych roślinach warzywnych takich jak kapusta, groch i fasola. Pożywne, sycące i nierzadko dobrze omaszczone doprawiane były w specjalny sposób, gwarantujący nie tylko doskonałe doznania smakowe, jak i spokojny sen i brak nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych.

Przyprawa zbójnicka to aromatyczna mieszanka tradycyjnych roślin przyprawowych wykorzystywanych w staropolskiej kuchni góralskiej. Idealnie nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczeni, mięsnych potrawek, potraw duszonych, gotowanych i opiekanych na ruszcie. Szczególnie polecana jest do zwyczajowych dań o ciężkostrawnym charakterze: z kapusty, grochu i fasoli, jak również do potraw suto omaszczanych słoniną oraz bigosu i flaków. Dzięki zawartości roślin zielnych ułatwia trawienie, przyspiesza procesy metaboliczne i zwiększa wydzielanie soków trawiennych, zapobiegając zaparciom i zgadze. Jednocześnie wyśmienicie podkreśla aromat domowych kulinariów nadając im całkowicie nowego wydźwięku smakowego. Mieszankę można wykorzystywać w formie marynaty lub dodatku do sosów, dipów i przyprawowych posypek sałatkowych, jak również do zup, zapiekanej i potraw jajecznych.


SKŁAD:
sól, oregano, kukurydza, cukier, papryka ostra, kozieradka, papryka słodka, tymianek, czosnek, bazylia, rozmaryn, papryka - barwnik naturalny;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Zapiekanka z łososiem i cukinią

100 g wędzonego boczku
200g węgierskiej kiełbasy paprykowej
1 garść suszonych grzybów leśnych
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 średniego selera
1 średnia cebula
200 ml śmietany
2 listki laurowe
2 kostki rosołowe
200g makaronu typu łazanki
1 łyżka przyprawy zbójnickiej


Grzyby leśne zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę - w talarki. Obsmażyć na patelni aż do zrumienienia i przełożyć na miseczkę do ostygniecia. Tłuszczu nie wylewać. Warzywa obrać i pokroić w kostkę lub w paseczki, po czym lekko obsmażyć na smalcu wytopionym z boczku. W głębokim garnku zagotować ok. 1,5 litra wody, dodać warzywa, grzyby i mięso, kostki rosołowe oraz liście laurowe. Doprawić do smaku przyprawą zbójnicką i solą. Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut, po czym dodać łazanki. Pozostawić na ogniu aż makaron zrobi się miękki. Na koniec lekko schłodzoną zupę zaprawić zahartowaną śmietaną.

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, oregano, kukurydza, cukier, papryka ostra, kozieradka, papryka słodka, tymianek, czosnek, bazylia, rozmaryn, papryka - barwnik naturalny
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania dania mięsne pieczone i duszone
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl