Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

PRZYPRAWA ZATAR

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,85 zł 1.85
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

PRZYPRAWA ZATAR


ang. zatar, zathar, za’atar
hiszp. Za'atar, zaatar, zatar, zahatar
niem. zatar
fran. zaatar, za`tar
ros. затар


Zatar, niekiedy określana terminem Za’atar lub Zathar, to mieszanka przyprawowa bardzo popularna w krajach islamskich Środkowego Wschodu, jak również w Turcji, Egipcie, Tunezji oraz Izraelu. Zgodnie z tradycyjnym przepisem sporządza się ją z trzech podstawowych składników: dzikiego tymianku, kwaskowatych owoców sumaka oraz lekko prażonych nasion białego sezamu, choć współcześnie jej podstawowy smak często dodatkowo uzupełnia się szczyptą soli. Od stuleci należy do nieodzownych dodatków na arabskim stole oraz głównych składników takich potraw jak pieczone ka’aki, placki manakeesh czy serki labneh i shanklish, jak również bywa używana do wyrobu pasty hummus. Ze względu na dodatek tymianku w przeszłości pełniła nie tylko rolę przyprawy, lecz również dietetycznego dodatku wspomagającego trawienie, przeciwdziałającego kłopotom gastrycznym oraz bardzo skutecznie odkażającego cały przewód pokarmowy.

Zatar jest przyprawą o bardzo uniwersalnym charakterze. W krajach arabskich dodaje się jej praktycznie do wszystkiego, od zup, przez pieczone mięsiwa aż po sałatki warzywne i… słodkie desery. Zatar doskonale komponuje się z nabiałem, potrawami jajecznymi, potrawkami warzywnymi i przekąskami. Po wymieszaniu z odrobiną oliwy z oliwek tworzy bardzo smaczny dressing spożywany przez mieszkańców Bliskiego Wschodu z lokalnym pieczywem, np. chlebkiem oliwkowym czy pitą. Nadaje się do aromatyzowania mięs, w szczególności baraniny i jagnięciny, którym nadaje egzotycznego posmaku. Może być, wedle upodobań indywidualnych, uzupełniany dodatkiem oregano, cząbru, majeranku i bazylii.


SKŁAD:
sumak, tymianek, sezam biały;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Chlebek oliwkowy z zatarem

Zaczyn na ciasto:
10 g suchych drożdży
130 ml ciepłej wody
200 g mąki pszennej
szczypta soli

Ciasto właściwe
50 g suchych drożdży
4 łyżki ciepłej wody
100 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek oliwy z oliwek
zaczyn na ciasto
50 g zielonych drelowanych oliwek
50 g czarnych drelowanych oliwek
1 łyżeczka rozmarynu

25 g przyprawy zatar
5 łyżek oliwy z oliwek.

Na jeden dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn. Mąkę i sól wsypać do miski. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, wlać do mąki. Dokładnie wyrobić ciasto aż uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu przez 30 minut, następnie wstawić na całą noc do lodówki.

Następnego dnia przystąpić do wypieku właściwego chlebka. Oliwki odsączyć na sitku, drobno pokroić. Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto (jak poprzedniego dnia sam zaczyn). Gdy masa będzie jednolita i gładka, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na blacie oprószonym mąką na kształt prostokąta. Na środku ułożyć oliwki, posypać rozmarynem. Boki ciasta skleić tworząc kształt bochenka. Odwrócić do góry dnem, ułożyć na papierze do pieczenia, a wierzch delikatnie naciąć nożem odsłaniając farsz. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Piec w temp. 240 st.C przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do ok. 200 st.C i piec jeszcze przez 25 minut, aż chleb się przyrumieni.

W trakcie stygnięcia chleba przygotować dip: przyprawę zatar wymieszać z oliwą z oliwek (najlepiej z pierwszego tłoczenia). Pokrojone lub oderwane kromki maczać w dipie i spożywać z zatarem.

Dane techniczne

Skład sumak, tymianek, sezam biały
Kraj pochodzenia Polska
Zawartość glut. sodu NIE
Może zawierać: śladowe ilości zbóż zawierających gluten, soji, orzechów, selera, gorczycy, sezamu
Data ważności podana na etykiecie
Nr partii podany na etykiecie

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl