PRZYPRAWA KORZENNA DO ŚLEDZI

mieszanki
1.45
PLN
PRZYPRAWA KORZENNA DO ŚLEDZI
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 1,45 zł
Cena netto: 1,18 zł
szt.
* - Pole wymagane

PRZYPRAWA KORZENNA DO ŚLEDZI

ang. spicy marinade for herrings;
hiszp. adobo picante para arenques;
niem. Würzige Marinade für Heringe;
fran. marinade épicée pour les harengs;
ros. пряный маринад для селедки;


Śledzie to ryby morskie obecne na polskich stołach już w epoce średniowiecza. Cieszą się ogromną popularnością i uznaniem ze względu na smaczne mięso oraz... łatwość przechowywania. Podawane są na wszelkie sposoby – jako smażone, wędzone, marynowane w occie lub oliwie, w postaci zimnych i ciepłych zakąsek oraz jako dania głowne, w formie wytrawnej i na słodko.

Przyprawa korzenna do śledzi to gotowa mieszanka cukru i przypraw korzennych zestawionych w idealnie wyważonych proporcjach, skomponowana specjalnie z myślą o miłośnikach śledzi marynowanych w zalewie octowej. Wyróżnia się intensywnym, korzennym aromatem uzupełnionym wyrazistą nutą pieprzową i delikatnym akcentem cytrusowym. Sól i cukier łagodzą ostry smak octu wykorzystywanego do przygotowania zalewy, cynamon, goździki i ziele angielskie nadają jej egzotycznego posmaku, zaś kolorowe owoce pieprzowca czynią gotowe danie wyjątkowo atrakcyjnym wizualnie.

Sposób przygotowania marynaty: do 1,5 szklanki wody dodać ok. 25 g przyprawy do śledzi. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2-3 minut. Zdjąć z ognia, dodać 0,5 szklanki octu 10%. Wymieszać i szybko schłodzić (najlepiej w kąpieli wodnej). 


SKŁAD:
sól, cukier, gorczyca biała, pieprz biały, pieprz czarny, goździk, ziele angielskie, cynamon, skórka cytryny, regulator kwasowości - kwasek cytrynowy, liść laurowy, pieprz czerwony - 1,1%, pieprz zielony
;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Śledzie w marynacie korzennej

1 opakowanie filetów śledziowych a la matjas
1 duża cebula
25 g przyprawy korzennej do śledzi
ocet 10%
woda

Dzień przed przygotowaniem marynaty śledziowej filety odsączyć z zalewy, dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą, po czym moczyć w zimnej wodzie przez całą noc. Wodę można kilkukrotnie podmieniać, aż do uzyskania pożądanego smaku śledzi (nie powinny być zbyt słone ani zbyt łagodne). Cebulę obrać, pokroić w piórka lub kostkę (według preferencji), przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem. Schłodzić. Gotowe płaty śledziowe odsączyć i pokroić ukośnie na mniejsze kawałki. Przygotować zalewę zgodnie z przepisem. W słoiku układać warstwami ryby i cebulę, po czym zalać je zimną marynatą korzenną. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny. 

Dane techniczne

Skład jak w opisie
Kraj pochodzenia Polska
Zawartość glut. sodu NIE
Może zawierać: śladowe ilości zbóż zawierających gluten, soji, orzechów, selera, gorczycy, sezamu
Data ważności podana na etykiecie
Nr partii podany na etykiecie

Opinie o produkcie (0)

Szybkie płatności internetowe

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Cenniki do pobrania

Odwiedź nasz BLOG

Sklep jest w trybie podglądu

© 2017 Aromatika Adam Iwańczuk

Wszystkie opisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu poszerzenie wiedzy czytelnika.

Sklep internetowy Shoper.pl