PRZYPRAWA AZJATYCKA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010201463

Opis

PRZYPRAWA AZJATYCKA
 

ang. seasoning for Asian dishes;
hiszp. especias para platos de Asia;
niem. Würze für asiatische Gerichte;
fran. assaisonnement pour les plats asiatiques;
ros. приправадляазиатскойкухни;


Kuchnia azjatycka to pojęcie dość szerokie, obejmuje bowiem tradycje gastronomiczne takich państw jak Chiny, Indie, Wietnam, Kambodża, Tajlandia czy Japonia, których terytoria rozciągają się na szerokości wielu tysięcy kilometrów. Łączy je jedno: absolutnie niepowtarzalny smak stanowiący efekt połączenia aromatycznych, egzotycznych przypraw korzennych i ostrych nut papryki chili i bulwiastych kłączy. Pełnię ich walorów wydobywa odpowiedni sposób obróbki termicznej, krótkotrwałej na ostrym ogniu lub wielogodzinne duszenie w wysokiej temperaturze, na wzór europejskich potraw jednogarnkowych. Potrawy kuchni azjatyckiej wyróżniają się nierzadko niecodziennym połączeniem unikalnych składników, dotychczas szerzej nieznanych polskim konsumentom. Specjalnie z myślą o nich opracowano recepturę przyprawy azjatyckiej, której głównym zadaniem jest podkreślanie orientalnego charakteru potraw komponowanych w oparciu o dalekowschodnie przepisy. 

Przyprawa azjatycka to wyjątkowe połączenie korzennych aromatów imbiru i curry, należących do podstawowych roślin przyprawowych stosowanych w kuchni chińskiej, indyjskiej i japońskiej. Nadają one niepowtarzalny, korzenny aromat z wyraźną nutą ostrości, uzupełnioną obecnością ostrej papryki i charakterystycznym posmakiem chili. Dzięki dodatkowi szczypiorku dania doprawiane przyprawą azjatycką posiadają delikatny posmak cebulki, który doskonale komponuje się z wyraźnym akcentem granulowanego czosnku. Mieszanka polecana jest w szczególności do podkreślania naturalnych aromatów dań mięsnych, warzywnych i z dodatkiem ryb, choć może być z powodzeniem wykorzystana jako marynata czy dodatek do dań nabiałowych. Nadaje się do wykorzystania w postaci duszonej, pieczonej, smażonej i gotowanej. Uzupełnia aromat zarówno tajskich zup, jak i chińskich potraw z woka.


SKŁAD:
sól, czosnek, marchew, kukurydza, papryka słodka, imbir, curry, szczypiorek, chili, papryka ostra, papryka (barwnik naturalny)
;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Ryba po azjatycku

2 filety z mintaja (lub innej ryby - według upodobania)
1/4 szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
3 ząbki czosnku
2 limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
20 g przyprawy azjatyckiej
świeży szczypior z cebuli dymki


W niewielkim naczyniu przygotować marynatę do ryby: połączyć sos sojowy, sos chili, imbir, przepuszczony przez praskę czosnek, cukier oraz sok wyciśnięty z jednej limonki. Dokładnie wymieszać. Filety z ryby posypać przyprawą azjatycką, po czym namoczyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Następnie przełożyć na blachę lub tackę do grillowania i piec po ok. 5-7 minut z każdej strony. Podczas pieczenia można podlewać pozostałą częścią marynaty. Filety podawać ciepłe, posypane obficie posiekanym szczypiorem, z ugotowanym na sypko ryżem i kawałkami limonki. 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, czosnek, marchew, kukurydza, papryka słodka, imbir, curry, szczypiorek, chili, papryka ostra, papryka (barwnik naturalny)
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania kuchnia azjatycka, chińska i dalekowschodnia
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl