PAPRYKA PIRI-PIRI

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,90 zł 2.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010110552

Opis

PAPRYKA CHILI PIRI-PIRI w strąkach 
(Capsicum)

ang. chili pepper;
hiszp. pimiento chile;
niem. Paprika;
fran. piment;
ros. Пе́рец кра́сный о́стрый;



Nazwa tej odmiany papryki, rodzącej drobne owoce o wielkości nie przekraczającej 2,5 cm i intensywnie czerwonej barwie, może nieznacznie różnić się ze względu na miejsce jej pochodzenia. Najczęściej nazywana jest piri-piri, peri-peri lub peli-peli, jak również African Birds Eye Chili. Początkowo uprawiana była w zachodniej Afryce w państwach położonych nad Oceanem Atlantyckim, jednak współcześnie do ważnych dostawców należą również państwa środkowoafrykańskie oraz RPA i Uganda. Najostrzejsze owoce piri-piri osiągają do 175 tysięcy jednostek w skali Scoville’a, najczęściej jednak oscylują w granicy ok. 100 tys. jednostek, co czyni je ostrzejszymi od Cayenne oraz meksykańskich odmian jalapeño oraz tabasco.

Papryka piri-piri to ważny składnik tradycyjnej kuchni afrykańskiej. Bywa dodawana do zup i sosów, przygotowuje się z niej pikantne pasty i olejki, wykorzystuje do doprawiania mięsnych pieczeni, drobiu, warzyw i ryb. Bywa marynowana, znajduje również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni portugalskiej jako dodatek do mięsnych gulaszów i zawiesistych, esencjonalnych wywarów stanowiących przystawkę do potraw z owoców morza.

W przypadku osób nienawykłych do ostrej papryki zaleca się ostrożność w obchodzeniu się z produktem ze względu na możliwość poparzenia / paraliżu kubków smakowych, który może trwać nawet do kilku dni. Podczas obróbki papryki rekomenduje się użycie rękawic i masek ochraniających błony śluzowe (w szczególności oczy i nos), a po kontakcie z surowcem - dokładne umycie rąk i twarzy. Produkt nie jest polecany osobom ze skłonnością do alergii, w szczególności uczuleń wziewnych.

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,


SUROWIEC: 
owoc papryki (fructus capsici)

Obfituje w witaminę C (ma jej najwięcej ze wszystkich warzyw i zarazem kilkukrotnie więcej niż cytryny), witaminy E, K i z grypy B, liczne mikroelementy (m.in. potas, wapń, magnez i fosfor) oraz beta-karoten (najwięcej w owocach o intensywnie czerwonej barwie). Papryka zawiera również kapsaicynę (w najostrzejszych odmianach nawet do 1,9%), cukry i kartenoidy.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na działanie drażniące nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią, jak również dzieciom poniżej 12 roku życia. Ograniczenie spożycia zaleca się osobom cierpiącym na podrażnienie błon śluzowych układu trawiennego, nieżyt żołądka i wrzody. Spożywanie nadmiernych ilości papryki może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, częściowe upośledzenie czynności nerek i wywoływać reakcje alergiczne.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Kurczak piri-piri po portugalsku

1 tusza z kurczaka
200 ml oliwy z oliwek
50 ml octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
8 papryczek piri-piri
skórka otarta z całej cytryny
3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
szczypta soli


Z oliwy, octu, czosnku, papryczek, skórki cytryny oraz czerwonej papryki przygotować marynatę dokładnie mieszając wszystkie składniki. Tuszę z kurczaka dokładnie umyć w zimnej wodzie, osuszyć za pomocą papierowych ręczników. Odciąć kuperek i szyjkę. Za pomocą ostrego noża lub nożyc do drobiu przekroić grzbiet kurczaka na całej długości i naciąć mostek w taki sposób, by w trakcie pieczenia tuszę można było rozłożyć na płasko. Mięso przełożyć do torby strunowej i zalać marynatą, pozostawić w chłodnym miejscu na 24h. Co kilka godzin przewracać mięso, aby równomiernie wchłonęło aromat.

Zamarynowanego kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać marynatą i upiec na złoty kolor. W trakcie pieczenia (ok. 60 minut, temp. 180-190 st.C) co kilkanaście minut polewać sosem. Podawać z ziemniakami i ulubioną sałatką.

Dane techniczne

Rodzaj papryka chili
Postać całe strąki
Skład 100% piri-piri
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa
Wskazania zastosowanie kulinarne
Kraj pochodzenia Uganda

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl