Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

ORZECHY PINIOWE

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,00 zł 8.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

ORZECHY PINIOWE
(Nucleus pineus)

ang. pine nuts;
hiszp. piñones;
niem. Pinienkern;
fran. pignon de pin;
ros. Кедро́вый орех;


Orzeszki piniowe to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Jak wykazały prowadzone badania, przez człowieka spożywane były już w czasach prehistorycznych - pozyskiwano je bezpośrednio z szyszek, rozłupując ciemną skorupkę okrywającą odżywcze, białe wnętrza pojedynczych ziaren. Ich jakość, w tym cechy takie jak wielkość, intensywność aromatu oraz wartości odżywcze zależą ściśle od miejsca wzrostu drzew, dlatego współcześnie produkcją pinioli zajmują się wyłącznie wyspecjalizowane gospodarstwa prowadzone w miejscach o klimacie szczególnie sprzyjającym uprawie sosen. Pinie hoduje się w państwach basenu Morza Śródziemnego, ponadto w południowej części Rosji, w Chinach i Korei oraz w południowych stanach USA.


SUROWIEC: orzech piniowy (nucleus pineus

Zawierają znaczne ilości białka i błonnika pokarmowego, witaminy A, C, E i K oraz z grupy B, ponadto duże ilości cynku i żelaza. W piniolach znajdują się również wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz sód.


DZIAŁANIE

Swoje korzystne działanie dla zdrowia orzechy piniowe zawdzięczają obecności licznych witamin i substancji czynnych. Pomagają uregulować procesy krzepnięcia krwi i wspierają proces uwalniania wapnia wzmacniającego kościec szkieletu (witamina K), poprawiają ogólną kondycję skóry, włosów i paznokci (niacyna), podwyższają stężenie testosteronu i jakość nasienia u mężczyzn (cynk), wspierają płodność u obu płci, wspierają organizm w walce z miażdżycą, cukrzycą i rozwojem chorób układu krążenia, chronią wątrobę (witamina E) oraz ułatwiają odchudzanie, ponieważ hamują apetyt i odpowiadają za wcześniejsze pojawienie się uczucia sytości (kwas pinolenowy). Dzięki obecności licznych olejków eterycznych wykorzystywane są do aromatyzacji potraw, którym dodają zdecydowanej wyrazistości i sosnowego posmaku.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Orzeszki piniowe, ze względu na dość wysoką cenę oraz bardzo wyrazisty smak, dość rzadko spożywane są jako samodzielna przekąska. Znacznie częściej używa się ich jako składnika mieszanek bakaliowych oraz dodatku do wytrawnych potraw kuchni śródziemnomorskiej. Stanowią podstawę wielu tradycyjnych, włoskich dań, m.in. sosu Pesto. Mogą być używane do aromatyzowania sosów, mięsnych pieczeni (w szczególności jagnięciny, baraniny i dziczyzny), jak również sałatek. Idealnie komponują się z łagodnymi, żółtymi serami, mogą być wykorzystane w niebanalnych połączeniach z nabiałem oraz dopełniać smaku potraw na bazie makaronów. Ponadto pinole używa się jako dodatku aromatyzującego do słodkich wypieków oraz przy produkcji chałwy.

PRZECIWWSKAZANIA

Uczulenie na orzechy.

 

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 

Wartość odżywcza produktu w 100 g  w 50 g   % RWS* w 50 g 
 Wartość energetyczna  2818 kJ / 673 kcal  1409 kJ / 337 kcal   17%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 68,37 g
 4,9 g
 34,19 g
 2,45 g
49%
 12% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
13,08 g
3,59 g 
 6,54 g
1,8 g
3%
32%
 Błonnik  3,7 g 1,85 g 
 Białko 13,69 g  6,85 g  14% 
 Sól <0,01 g   <0,01 g <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Domowy sos pesto 


250 g orzeszków piniowych
1 duży pęczek bazylii
25 g parmezanu
1 ząbek czosnku
ok. 75 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)


Czosnek obrać i drobno pokroić. Listki bazylii oderwać od łodyżek. Parmezan utrzeć na tarce o możliwie najmniejszych oczkach. Czosnek utrzeć ze szczyptą soli i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Dodać liście bazylii i orzechy piniowe i wszystko utrzeć na gładką masę. Następnie stopniowo na przemian dodawać po trochu oliwy z oliwek i parmezanu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i, opcjonalnie, sokiem z cytryny.

Dane techniczne

Rodzaj orzech sosny pini
Skład orzech pinii 100%
Kraj pochodzenia Rosja
Data przydatności podana na etykiecie

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl