Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

ORZECHY LASKOWE ŁUSKANE

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 14,50 zł 14.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

ORZECHY LASKOWE
(Corylus avellana)

ang. hazelnut, cob nut;
hiszp. avellana;
niem. Haselnuss;
fran. noisette;
ros. фундук, Лесныеорехи;


Orzechy laskowe są owocem leszczyny - krzewu należącego do rodziny brzozowatych i w stanie dzikim występującego na terenie całej Europy i w europejskiej części Rosji w strefie podlegającej wpływom klimatu przejściowego. Leszczyny najczęściej spotkać można na obrzeżach widnych lasów, gdzie tworzą gęste zarośla stanowiące część podszytu, również na skraju łąk, pól i nieużytków, głównie na glebach o wyrównanym, średnim poziomie wilgotności. Bywają również uprawiane na skalę przemysłową dla pozyskiwania orzechów wykorzystywanych w przetwórstwie spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Największe uprawy prowadzone są w Turcji, Hiszpanii, we Włoszech oraz w Kalifornii w Stanach Zjednoczonych. Owoce wydawane przez leszczyny różnią się między sobą wielkością, zabarwieniem i kształtem, zależnie od gatunku, zaś wśród orzechów wyróżniają się stosunkowo wysoką zawartością węglowodanów, które nadają im charakterystycznego, słodkiego posmaku.

Orzechy laskowe oferowane przez firmę Aromatika pozostają wolna od konserwantów i sztucznych dodatków, co gwarantuje najwyższą jakość produktu i pełnię naturalnego smaku.


SUROWIEC: orzechy

Zawierają do 60 % tłuszczu (w jego skład wchodzą głównie nienasycone kwasy tłuszczowe), 15% białka, 17% cukrów, dużo składników mineralnych: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk,  witaminy E, C, K oraz witaminy z grupy B.


DZIAŁANIE

Orzechy laskowe stanowią bogate źródło cennych substancji odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E działają antyoksydacyjnie i neutralizują szkodliwy wpływ wolnych rodników na organizm. Wykazują właściwości przeciwnowotworowe i chronią komórki przed powstawaniem mutacji prowadzących do rozwoju raka. Wzmacniają skórę i poprawiają jej koloryt, zapobiegają łamliwości paznokci i przywracają blask włosom. Uzupełniają niedobory kwasu foliowego u kobiet starających się o zajście w ciążę, zaś u mężczyzn poprawiają potencję i jakość nasienia. Regulują funkcjonowanie całej gospodarki hormonalnej, a dzięki zawartości żelaza zapobiegają rozwojowi anemii i poprawiają parametry krwi. Rozluźniają mięśnie gładkie i jednocześnie wzmacniają mięśnie i kości zmniejszając podatność na urazy. Zawarte w nich tłuszcze nienasycone korzystnie wpływają na układ krążenia, normują pracę serca i wspomagają walkę z nadciśnieniem. Stymulują zachowanie prawidłowych proporcji danych frakcji cholesterolowych.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Orzechy laskowe stanowią ważny składnik orzechowych mieszanek bakaliowych, dodatek do ciast, słodkich deserów oraz rodzaj samodzielnej przekąski. Można je wykorzystać jako bazę do przygotowania sosów typu pesto, owsianki czy domowego musli. Doskonale komponują się z potrawami słodkimi oraz pikantnymi. Ich spożywanie zalecane jest w szczególności osobom w wieku rozrodczym starającym się o potomka, jak również prewencyjnie przy zwiększonym ryzyku zapadnięcia na jedną z chorób cywilizacyjnych, czyli cukrzycę, nadciśnienie lub chorobę wieńcową. Orzechy laskowe powinny chrupać osoby o obniżonym poziomie odporności, po urazach i zabiegach związanych z utratą dużej ilości krwi, cierpiące na anemię i choroby krwi. Gwarantują bogate źródło łatwo przyswajalnych substancji odżywczych dla osób pozostających na diecie odchudzającej, zapewniając prawidłową suplementację witamin i mikroelementów mimo zmniejszonej ilości przyjmowanego pożywienia. 


PRZECIWWSKAZANIA

Uczulenie na orzechy.

 

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


Wartość odżywcza produktu w 100 g  w 50 g   % RWS* w 50 g 
 Wartość energetyczna  2630 kJ / 628 kcal  1315 kJ / 314 kcal   16%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 60,75 g
 4,46 g
 30,37 g
 2,23 g
43%
 11% 
 Węglowodany
- w tym cukry
16,7 g
4,34 g
 8,35 g
2,17 g
3%
2%
 Błonnik  9,7 g 4,85 g 
 Białko 14,95g  7,47 g  15% 
 Sól 0 g   0,02 g

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Ciasteczka z nutellą i orzechami laskowymi

1,5 szklanki mąki pszennej razowej
100 g masła
1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, do smaku)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g orzechów laskowych
100-120 g nutelli
1-2 łyżki otrębów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

Orzechy laskowe uprażyć na blasze lub gorącej patelni. Gdy skórka zbrązowieje, wysypać je na ściereczkę, zawinąć i mocno trzeć, aż większość brązowych skórek zejdzie pozostawiając jasny owoc. Tak „obrane” orzechy schłodzić, drobno posiekać (można w malakserze).

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać. W drugim naczyniu masło utrzeć z nutellą, cukrem i jajkiem na puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii. Dosypać suche składniki i ucierać aż do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dosypać orzechy. Rękoma formować ciasteczka (kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie, przed włożeniem do piekarnika spłaszczyć dłonią). Piec przez około 10-12 minut w temp. 180 st. C. Jeśli ciastka się przypalają, zmniejszyć temperaturę do 150 st.

Dane techniczne

Rodzaj Orzech laskowy łuskany
Skład orzech laskowy 100%
Kraj pochodzenia Turcja
Data przydatności podana na etykiecie

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl