MUSLI TROPIKALNE
Opis
MUSLI TROPIKALNE
(-)
ang. tropical muesli;
hiszp. musli tropical;
niem. Tropical Müsli;
fran. muesli tropical;
ros. традиционные мюсли;
Słowo „musli” wywodzi się z języka niemieckiego i powszechnie używane jest na całym świecie dla określenia mieszanki złożonej z płatków zbożowych, bakalii, suszonych lub świeżych owoców oraz wybranych orzechów. Po raz pierwszy stworzył ją w 1906 r. szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner, który serwował musli swoim pacjentom jako substytut dobrze zbilansowanej diety obfitującej w witaminy i minerały, co przyspieszało proces zdrowienia i pozytywnie wpływało na kondycję chorych. W latach 60. XX w. produkt zyskał formę gotowej mieszanki śniadaniowej i szybko podbił serca konsumentów na całej kuli ziemskiej, stając się synonimem pożywnej, sycącej i zdrowej przekąski.
Musli tropikalne składa się z płatków owsianych, pszenicznych i kukurydzianych, wzbogaconych słodkimi akcentami rodzynek i suszonych, egzotycznych owoców, uzupełnionych dodatkowo jagodami goji i soczystymi płatkami kokosowymi. Wystarczy zalać je wodą lub mlekiem, dodać do jogurtu, kefiru lub soku owocowego, by stworzyć smaczny i pożywny posiłek dostarczający energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania na co dzień. Wysoka zawartość błonnika korzystnie oddziałuje na zachodzące w ciele procesy trawienne, dlatego mimo stosunkowo wysokiej kaloryczności musli tropikalne nie tuczy i może być bezpiecznie spożywane przez osoby podlegające diecie odchudzającej. Jednocześnie musli tradycyjne już w niewielkich ilościach z powodzeniem zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminy i mikroelementy.
SKŁAD: płatki owsiane, płatki kukurydziane, płatki pszeniczne, rodzynka Thompson (rodzynka suszona, olej roślinny), żurawina (żurawina suszona, cukier, olej słonecznikowy), goja suszona, amarantus popping, chips kokosowy.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1491 kJ / 357 kcal | 18% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
4,9 g 0 g |
8% 0% |
Węglowodany - w tym cukry |
75,4 g 10,4 g |
30% 12% |
Błonnik | 7,9 g | - |
Białko | 8,2 g | 16% |
Sól | 0,9 g | 4% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Możliwe naturalne odchylenia. Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Dane techniczne
Rodzaj | mieszanka śniadaniowa typu musli |
Postać | całe, nierozdrobnione składniki |
Skład | płatki owsiane, płatki kukurydziane, płatki pszeniczne, rodzynka Thompson (rodzynka suszona, olej roślinny), żurawina (żurawina suszona, cukier, olej słonecznikowy), goja suszona, amarantus popping, chips kokosowy |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | - |
Kraj pochodzenia | Polska |