KASZA GRYCZANA prażona
Opis
KASZA GRYCZANA palona
(-)
ang. buckwheat kasha;
hiszp. kasha de trigo sarraceno;
niem. Buchweizengrütze;
fran. ckacha;
ros. Гречневая каша;
Kasza gryczana pozyskiwana jest z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej - jednorocznej rośliny z rodziny rdestowatych, sprowadzonej do Polski około XV w. z terenów Azji zachodniej. Nazywana tatarką bądź grucą stanowi tradycyjne danie staropolskie oraz ważny składnik diety wschodnich Słowian. Nie zalicza się do zbóż i nie zawiera glutenu, natomiast obfituje w łatwo przyswajalne białka (do 15%) o wartości odżywczej porównywalnej z białkami roślin strączkowych, ponadto liczne aminokwasy (m.in. lizynę czy tryptofan), błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, witaminę E oraz żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, bor i jod.
Kasza gryczana palona posiada swoisty smak i aromat zdecydowanie wyróżniający ją od podobnych produktów zbożowych. Najczęściej przygotowuje się ją gotując na sypko w osolonej wodzie, podczas czego podwaja ona swoją objętość. Może być podawana samodzielnie, okraszona masłem lub świeżymi skwarkami, jak również z dodatkiem zawiesistych sosów mięsnych i grzybowych. Ze względu na zwartą konsystencję doskonale nadaje się jako składnik farszów do gołąbków, krokietów, pierogów i pasztetów. Bywa wykorzystywana do przygotowania nadzienia do mięsnych pieczeni (najczęściej z prosiąt, kurczaków i kaczek). Doskonale dopełnia smak duszonych mięs, zrazów i gulaszów, stanowi również ważny składnik wielu potraw wegetariańskich. Znalazła także zastosowanie w przemyśle masarskim jako składowa kaszanki.
Spożywanie kaszy gryczanej niesie wymierne korzyści dla zdrowia. Zawarte w niej składniki pokarmowe sprzyjają regulacji procesów trawienia oraz łagodzą dolegliwości ze strony jelit. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, ułatwiają również walkę z nadciśnieniem i wspierają prawidłowe funkcjonowanie całego układu krążenia. Wysokie stężenie żelaza oraz witaminy E czyni kaszę gryczaną produktem szczególnie polecanym osobom cierpiącym na anemię, jak również kobietom uskarżającym się na obfite menstruacje. Natomiast obecność licznych antyoksydantów sprawia, że staropolska kasza gryczana to doskonały sprzymierzeniec w walce ze stresem oraz w profilaktyce przeciwnowotworowej.
SKŁAD: kasza gryczana palona 100%
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1407kJ / 336 kcal | 16% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,1 g 0,6 g |
4% 4% |
Węglowodany - w tym cukry |
69,30 g 0,7 g |
26% 1% |
Błonnik | 5,9 g | - |
Białko | 12,6 g | 26% |
Sól | 0,01 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Możliwe naturalne odchylenia.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Rolada schabowa z kaszą gryczaną i grzybami
1 schab (ok. 1 kg)
1/2 szklanki kaszy gryczanej prażonej
20-30 g suszonych grzybów
1 natka pietruszki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
250 ml sosu pieczeniowego ciemnego
sól, pieprz do smaku
Schab umyć w zimnej wodzie, osuszyć za pomocą papierowych ręczników. Rozkroić wzdłuż dłuższego boku dzieląc mięso na długie, ale cienkie płaty. Każdy płat delikatnie rozbić tłuczkiem uważając, aby nie przerwać mięsa. Posolić, oprószyć czosnkiem i papryką. Odstawić do lodówki. W tym czasie kaszę gryczaną ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, schłodzić. Grzyby namoczyć i pokroić w paski, pietruszkę posiekać, sos pieczeniowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z kaszy, grzybów i naci pietruszki przygotować farsz, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać cienką warstwą na schłodzone płaty mięsa, każdy płat zwinąć w ciasny rulon i opakować w folię aluminiową. Piec 45 minut w temp. 190 st.C. Po tym czasie mięso wyjąć z piekarnika, odstawić na kwadrans. Następnie rozpakować z folii, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać sosem pieczeniowym i ponownie zapiekać jeszcze ok. 20 minut.
Dane techniczne
Rodzaj | kasza gryczana |
Postać | pełnoziarnista, palona (prażona) |
Skład | 100% gryki |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dania kuchni staropolskiej |
Kraj pochodzenia | Polska |