KAKAO ALKALIZOWANE 10-12%

Bakalie
8
PLN
KAKAO ALKALIZOWANE 10-12%
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 8,00 zł
Cena netto: 6,50 zł
szt.
* - Pole wymagane

KAKAOWIEC WŁAŚCIWY
(Theobroma caca)

ang. cocoa tree;
hiszp. árbol del cacao, cacaotero;
niem. Kakaobaum;
fran. cacao ou cacaotier, le cacaoyer;
ros. какао, шоколадное дерево;


Kakao alkalizowane powstaje poprzez preparowanie surowych, sproszkowanych ziaren kakaowca w taki sposób, by łatwiej tworzyło zawiesinę w roztworze wodnym. Poddane takiemu procesowi kakao łatwiej rozpuszcza się w wodzie i dużo wolniej osadza na dnie naczynia, a przy okazji zdecydowanie łagodnieje w smaku. Traci kwaśne i gorzkie nuty oraz przybiera ciemniejszą barwę, zaś w zetknięciu z płynem o odczynie zasadowym (np. mlekiem) nie wchodzi w gwałtowne reakcje mogące skutkować wydzielaniem substancji ubocznych. W efekcie końcowym jest zdecydowanie smaczniejsze, zachowując pełnię pierwotnych właściwości odżywczych.


SUROWIEC: sproszkowane, alkalizowane ziarno kakaowca

Mielone ziarna kakaowca zawierają 20% białka, 38% węglowodanów i ok. 24,5 % tłuszczu (po poddaniu procesowi odtłuszczania zawartość tego składnika spada do 10-12%). Obfitują w szereg witamin (A, E i z grupy B) i minerałów (m.in. magnez, wapń, fosfor, sód, cynk, żelazo i potas). Zawierają dużo błonnika pokarmowego i alkaloidów ,pozostają pozbawione glutenu.


DZIAŁANIE

Ziarna kakaowca to przede wszystkim bardzo bogate źródło antyoksydantów. Zawarte w nich polifenole i antocyjany opóźniają procesy starzenia komórek oraz zapobiegają uszkodzeniom materiału genetycznego powodowanym przez działanie wolnych rodników. Magnez obecny w ziarnach kakaowca jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Wspomaga i reguluje pracę serca, ułatwia uregulowanie ciśnienia tętniczego na prawidłowym poziomie oraz hamuje rozwój miażdżycy i chorób naczyń krwionośnych. Jednocześnie zawarta w kakao kofeina pobudza organizm do działania, znosi zmęczenie i ospałość oraz sprzyja koncentracji. Normuje działanie ośrodkowego układu nerwowego i łagodzi skutki odczuwanego stresu. Ziarna kakaowca to również uznany afrodyzjak. Kakao uwalnia produkcję endorfin odpowiedzialnych za dobre samopoczucie, poprawia nastrój i pomaga złagodzić ewentualne epizody depresyjne.


ZASTOSOWANIE

Regularne spożywanie ziaren kakaowca zaleca się przede wszystkim osobom pozostającym na diecie odchudzającej w zastępstwie innych słodyczy. Kakao poprawia nastrój, lecz pozbawione cukru nie dostarcza do organizmu zbędnych kalorii. Pobudza zmysły i ułatwia koncentrację, dlatego polecane jest osobom narażonym na znaczny wysiłek umysłowy, uczniom, studentom oraz seniorom. Dla kobiet dla złagodzenia napięcia przedmiesiączkowego oraz wahań nastroju podczas menopauzy. Wspomagająco w chorobach układu naczyniowo-sercowego jako naturalne źródło magnezu i cynku oraz substancji odpowiedzialnych za podniesienie poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi. Ziarna kakaowca idealnie sprawdzają się w kuchni jako składnik koktajli, granoli, wszelkiego rodzaju lekkich kremów, mieszanek śniadaniowych typu musli oraz jogurtów. Mogą być również stosowane jako niebanalna posypka do deserów oraz zestawiane z owocami, w szczególności bananami, mango, gruszkami i brzoskwiniami.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Kakao wegańskie

1 łyżka kakao w proszku
5 daktyli bez pestek
150 ml mleka migdałowego

Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zmiksować na gładką masę aż na wierzchu pojawi się pianka.

Dane techniczne

Rodzaj kakao alkalizowane 10-12% (odtłuszczone)
Skład kakao 100%
Kraj pochodzenia Indonezja
Data przydatności podana na etykiecie

Produkty powiązane

KAKAO ZIARNO KRUSZONE KAKAO ZIARNO KRUSZONE

Surowe ziarna kakaowca stanowią smaczną i zdrową alternatywę dla klasycznej czekolady. Są prawdziwą bombą antyoksydantów - zawierają wielokrotnie więcej polifenoli niż czerwone wino i zielona herbata. Jednocześnie pozostają źródłem łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, w szczególności - magnezu. 

Cena: 17,50 zł

Opinie o produkcie (0)

Szybkie płatności internetowe

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Cenniki do pobrania

Odwiedź nasz BLOG

Sklep jest w trybie podglądu

© 2017 Aromatika Adam Iwańczuk

Wszystkie opisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu poszerzenie wiedzy czytelnika.

Sklep internetowy Shoper.pl