Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

CHIPSY KOKOSOWE

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,49 zł 3.49
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

CHIPSY KOKOSOWE
(Cocos nucifera)

ang copra;
hiszp.copra;
niem. Kopral;
fran. le coprah;
ros. Ко́пра;


Chipsy kokosowe pozyskuje się z kopry, czyli wysuszonego miąższu orzechów kokosowych będących owocem palmy kokosowej. Kokosowce wywodzące się z południowo-wschodniej Azji i należą do najbardziej rozpowszechnionych gatunków palm na obszarze tropików, ponieważ porastają praktycznie każde wybrzeże oceaniczne i morskie położone w tej strefie geograficznej. W gospodarce państw takich jak Indonezja, Sri Lanka, Cejlon czy Filipiny odgrywają bardzo ważną rolę stanowiąc ważne źródło codziennego pożywienia tysięcy ludzi. Cenione są ze względu na smaczny miąższ o wysokiej kaloryczności, będący lokalnie głównym źródłem białka w pełni zastępującym białko zwierzęce.


SUROWIEC: chipsy kokosowe

Świeży owoc palmy kokosowej zawiera około 50% wody i 25 % tłuszczu, do 4 % białka i 8% cukru, podczas gdy wysuszona kopra o zawartości 4-5% wody zamienia się w niecenione źródło tłuszczu (do 70%) wykorzystywane do produkcji oleju kokosowego. Obfituje w kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, mikroelementy (potas, magnez i żelazo) oraz wyróżnia się słodkim, łagodnym i przyjemnym smakiem. Najlepszej jakości kopra, czyli suszona za pomocą gorącego powietrza (tzw. hot air-dried copra), a nie na słońcu lub nad nagrzewnicami, zostaje rozdrobniona i przeznaczona do sprzedaży w formie chipsów kokosowych.


DZIAŁANIE

Chipsy kokosowe zawierają średniołańcuchowy kwas laurynowy, który wykazuje pozytywny wpływ na system odpornościowy i pomaga wzmocnić siły obronne organizmu. Należy do łatwo trawionych przez organizm, dzięki czemu nie wydłuża czasu przemiany materii i nie obciąża narządów wewnętrznych. Wspomaga natomiast zwalczanie zapaleń bakteryjnych, ponieważ posiada zdolność przenikania przez błony komórkowe niektórych drobnoustrojów, co zaburza ich naturalne pH i doprowadza do śmierci całego organizmu. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika kopra korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych w chipsach kokosowych, a tym samym ich dużą kaloryczność, należy spożywać je w ograniczonych ilościach.


ZASTOSOWANIE

Chipsy kokosowe najczęściej wykorzystywane są w cukiernictwie jako składnik słodkich wypieków (ciast, np. kokosanek lub kremów i mas cukierniczych), ponadto jako nadzienie cukierków i czekolad oraz posypka do tortów. Nie tylko zbogacają smak potraw, lecz również, dzięki swoim fantazyjnym, „puszystym” kształtom korzystnie wpływają na ich wygląd, dodając im atrakcyjności. Ponadto chipsy kokosowe znajdują zastosowanie w tradycyjnej kuchni azjatyckiej jako dodatek do zup, panierek do mięs (w szczególności drobiu), marynat, sosów i duszonych warzyw. Idealnie komponują się z ryżem przygotowanym na słodko-kwaśno oraz podsmażanym na oleju kokosowym.


PRZECIWWSKAZANIA

Alergia na chipsy kokosowe.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  w 50 g   % RWS* w 50 g 
 Wartość energetyczna  2534 kJ / 606 kcal  1267 kJ / 303 kcal   15%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 63,2 g
 53,25 g
 31,6 g
 26,63 g
45%
 133% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
27 g
5,6 g 
 13,5 g
2,8 g
 5%
3%
 Błonnik  21,1 g 10,6 g 
 Białko 12,6 g  6,3 g  13% 
 Sól 0,07 g   0,04 g 1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Tort kokosowy

Ciasto:
6 jajek
200 g cukru
10 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
170 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna

Krem kokosowy:
0,5 l mleka
100 g wiórków kokosowych białych
1 budyń kokosowy
250 g masła
200 g cukru
10 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią

Do nasączenia:
150 ml herbaty
3 krople aromatu rumowego

Do dekoracji:
Chipsy kokosowe
Płatki migdałowe
Wiórki kokosowe kolorowe (żółte, różowe, zielone)

Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, obrać i wycisnąć sok. Skórkę z cytryny drobno posiekać i razem z sokiem dodać do masy z żółtek i tłuszczu. Ucierając powoli dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Wymieszać i przełożyć do tortownicy. Piec 45 minut w temp. 180 st.C. Następnie ostudzić i pokroić na trzy blaty. Każdy nasączyć herbatą z dodatkiem esencji rumowej.

Przygotować krem: w 100 ml mleka rozprowadzić budyń kokosowy. Pozostałą część mleka podgrzać z wiórkami kokosowymi. Wlać budyń, zagotować, schłodzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo schłodzony budyń (po jednej łyżce, ciągle mieszając).

Blaty przekładać kremem i układac jeden na drugim lekko dociskając. Bok i wierzch tortu posmarować masą kokosową. Udekorować chipsami kokosowymi, kolorowymi wiórkami i płatkami migdałowymi. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Dane techniczne

Skład kopra kokosowa 100%, śladowe ilości dwutlenku siarki
Kraj pochodzenia Sri Lanka
Zawartość glut. sodu NIE
Może zawierać: śladowe ilości zbóż zawierających gluten, soji, orzechów, selera, gorczycy, sezamu
Data ważności podana na etykiecie
Nr partii podany na etykiecie

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl