Bez czarny - owoc czarnego bzu

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 9,70 zł 9.70
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020140064

Opis

Bez czarny - owoc czarnego bzu
(Sambucus nigra fructus)

 

ang. elder, elderberry, black elder, European elder;
hiszp. saúco negro, saúco común;
niem. schwarze Holunder;
fran. grand sureau, sureau noir;
ros. Бузина чёрная;

Czarny bez stosowany jest w medycynie ludowej od czasów starożytnych. Właściwości prozdrowotne przypisywano tradycyjnie wszystkim częściom rośliny - kwiaty wykorzystywano do pobudzania laktacji u kobiet, owoce stosowano przy przeziębieniach jako środek napotny, zaś wyciągi z kory i korzeni zalecano w chorobach nerek jako czynnik pobudzający wydzielanie moczu. Gdy za sprawą podróżników pierwsze sadzonki czarnego bzu trafiły do Ameryki Północnej, a następnie rozprzestrzeniły się na terenach przylegających do wybrzeża, zalety tej europejskiej rośliny docenili również Indianie, wykorzystując przetwory z owoców do naturalnego wzmacniania odporności. Czarny bez znajdował również zastosowanie w kosmetyce (ciemnego soku używano do barwienia rzęs i brwi), a wyciągi ze świeżych pędów i gałęzi, cechujące się specyficznym zapachem, używano do zwalczania ogrodowych szkodników, m.in. kretów, nornic i mszyc niszczących uprawy. Współcześnie prowadzone badania naukowe potwierdziły korzystny wpływ wyciągów z kwiatów i owoców czarnego bzu na zdrowie, jak również pozwoliły znaleźć nowe obszary ich zastosowań – ekstrakty z baldachów stały się istotnym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, podczas gdy owoce okazały się środkiem skutecznie wspomagającym odchudzanie.


   Co to jest czarny bez? Opis rośliny – informacje ogólne

Czarny bez jest krzewem (rzadziej drzewem) z rodziny piżmaczkowatych wywodzącym się z obszaru zachodniej części basenu Morza Śródziemnego, a współcześnie rozpowszechnionym na całym kontynencie europejskim aż po Kaukaz, jak również spotykanym w północnej Afryce, centralnej Rosji oraz na wschodnim wybrzeżu Ameryki Północnej. Tworzy liczne, nieklasyfikowane podgatunki, różniące się od siebie zabarwieniem, kształtem i wielkością kwiatów i liści. Preferuje stanowiska słoneczne i półcieniste, najczęściej zasiedlając obrzeża lasów, pól i łąk, brzegi cieków wodnych i rowów melioracyjnych. Bywa również spotykany w opuszczonych ogrodach i na terenach poprzemysłowych, gdzie rozsiewany jest przez ptaki żywiące się na jesieni jego dojrzałymi owocami.

Czarny bez kwitnie najczęściej na przełomie maja i czerwca, choć na pojedynczych stanowiskach można znaleźć krzewy kwitnące jeszcze w lipcu. Jasne, kremowo zabarwione kwiaty zebrane są w płaskie baldachogrona, których średnica dochodzić może do 20 cm. Na jesieni pojawiają się owoce – fioletowo-czarne, soczyste pestkowce, luźno zwisające w formie owocostanów. Ze względu na pełną mrozoodporność, szybkość wzrostu oraz łatwość w uprawie, często wykorzystywany bywa jako roślina ozdobna do nasadzeń w publicznych parkach i prywatnych ogrodach.


   Surowiec zielarski:

owoc czarnego bzu (sambuci nigrae fructus) 100%

Skład

Podstawowymi składnikami czynnymi w kwiatach bzu są antocyjany, flawonoidy, cukry, garbniki, pektyny, kwasy organiczne, liczne witaminy (A, B1, B2, C), karotenoidy oraz biopierwiastki.

Właściwości

Owoce czarnego bzu wyróżniają się intensywną, fioletowo-czarną barwą i stosunkowo dużą soczystością i mięsistością. Do celów leczniczych wykorzystywane są tylko w pełni dojrzałe grona – owoce zielone, niedojrzałe należy odrzucić. Ze względu na wysoką zawartość glikozydów cyjanogennych spożycie surowych owoców bzu może spowodować zatrucie – przed spożyciem surowiec należy obowiązkowo poddać działaniu wysokiej temperatury lub starannie wysuszyć.


   Działanie

Ze względu na wysoką zawartość substancji uznawanych za naturalne antyoksydanty, preparaty na bazie owoców czarnego bzu zalecane są w stanach obniżenia naturalnej odporności organizmu jako środek wzmacniający i chroniący przed stanami zapalnymi wywoływanymi przez patogeny. Stymulują produkcję cytokin niezbędnych do prawidłowego działania komórek immunologicznych odpowiedzialnych za ochronę organizmu przed infekcjami. Związki obecne w owocach czarnego bzu posiadają właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Pozwalają szybciej zwalczyć choroby i skrócić okres rekonwalescencji. Wykazują również właściwości moczopędne, dzięki czemu poprawiają skuteczność stosowanych kuracji odtruwających. Ponadto wspomagają prawidłowe trawienie i wykazują delikatne działanie przeczyszczające, co czyni je cenionymi składnikami mieszanek detoksykacyjnych i odchudzających.

Wyciągi z owoców czarnego bzu cechują się działaniem przeciwbólowym. Zmniejszają dolegliwości bólowe towarzyszące przeziębieniu, m.in. łagodzą bóle głowy i bóle mięśniowe. Wspomagają działanie środków obniżających stężenie trójglicerydów we krwi, przez co medycyna ludowa zaleca ich spożywanie w celu utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i zachowania sprawnego działania całego układu krążenia. Ponadto, w połączeniu z innymi ziołami stosowanymi w medycynie ludowej do redukowania stanów zapalnych rozwijających się w obrębie mięśni i stawów, wspierają walkę z reumatyzmem.

 

   Zastosowanie

Owoc czarnego bzu w ziołolecznictwie

Owoc czarnego bzu na grypę i przeziębienie

Przyjmowanie ekstraktów z owoców czarnego bzu zalecane jest przede wszystkim osobom cierpiącym na infekcje bakteryjne i wirusowe górnych dróg oddechowych, przeziębienie, grypę, zapalenie gardła, krtani, migdałków (anginę) i oskrzeli. W przypadku chorób, którym towarzyszy gorączka, pomagają obniżyć temperaturę ciała i wzmagają wydzielanie potu, dzięki czemu organizm łatwiej pozbywa się szkodliwych toksyn. Ze względu na wysoką zawartość naturalnych witamin i minerałów, owoce czarnego bzu wspierają działanie systemu immunologicznego, poprawiając ogóląa odporność na infekcje. 

Owoc czarnego bzu na reumatyzm

Substancje czynne obecne w owocach bzu wzmagają produkcję moczu, dlatego zalecane są w przypadku chorób nerek przebiegających z zatrzymaniem diurezy, w kamicy moczowej oraz w problemach z łagodnym przerostem prostaty. Wypłukują toksyny zalegające w organizmie i równocześnie wykazują właściwości przeciwzapalne, przez co łagodzą dolegliwości powodowane przez choroby mięśni i stawów takie jak reumatyzm, artretyzm, rwa kulszowa i dna moczanowa. Wykazują działanie słabsze niż leki konwencjonalne, lecz nie powodują uzależnienianę. 

Owoc czarnego bzu na trawienie i cholesterol

Badania naukowe dowiodły, że stosowanie ekstraktu z owoców czarnego bzu stymuluje wydzielanie insuliny przez trzustkę, przyspieszając przebieg procesów metabolicznych i chroniąc organizm przez zbyt wysokim stężeniem glukozy w krwi. Tym samym substancje czynne obecne w owocach czarnego bzu można uznać za liczące się w profilaktyce cukrzycy. Równocześnie regularne spożywanie przetworów z owoców czarnego bzu obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi, do korzystnie wpływa na ogólny profil lipidowy organizmu. Ponadto owoce czarnego bzu wykazują łagodne działanie przeczyszczające, dlatego stanowią ceniony składnik wielu ziołowych mieszanek na odchudzanie. 


   Przeciwwskazania

Wyciągów z owoców czarnego bzu nie należy stosować o osób nadwrażliwych na substancje czynne obecne w surowcu zielarskim.

Interakcje - działania niepożądane - skutki uboczne

Ze względu na obecność sambunigryny i sambucyny w roślinie nie należy spożywać surowych owoców czarnego bzu. Obie substancje mają działanie toksyczne, które jednak neutralizowane jest w procesie suszenia lub preparowania surowca w wyższej temperaturze. W przypadku stwierdzenia objawów takich jak: osłabienie, przyspieszone tętno, zaburzenia oddychania i duszności, bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty lub biegunka, występujących po spożyciu owoców czarnego bzu, należy bezzwłocznie zaprzestać stosowania surowca i zasięgnąć porady lekarza. Nie zaleca się produkcji wina ani nalewek z surowych owoców czarnego bzu, gdyż ich łączenie z alkoholem może wzmagać toksyczne działanie substancji czynnych na organizm człowieka.


   Sposób przechowywania

Zaleca się przechowywanie surowca w przewiewnej, papierowej torebce lub szklanym naczyniu, w miejscu zacienionym, suchym, wolnym od obcych zapachów oraz niedostępnym dla dzieci.


   Dawkowanie i przykładowe sposoby użycia

Odwar z owoców czarnego bzu 

1-2 łyżki bardzo dojrzałych owoców czarnego bzu zalać 1 szklanką chłodnej wody. Podgrzać, a następnie gotować pod przykryciem przez 5 minut. Następnie odstawić na kwadrans do zaparzenia. Odcedzić. Pić po 50 ml po 3-4 razy dziennie między posiłkami jako środek moczopędny, przyspieszający przemianę materii i łagodnie przeciwbólowy. Zagęszczony odwar, przygotowany z 4 łyżek owoców na 1 szklankę wody, zalecany jest jako środek uśmierzający bóle migrenowe i newralgicznem.

Sok z owoców czarnego bzu 

Dojrzałe owoce czarnego bzu umyć, przebrać i włożyć do dużego naczynia. Podgrzać i poczekać, aż zaczną puszczać sok. Wówczas rozdrobnić na miazgę i przecisnąć przez gazę lub płócienny worek. Do otrzymanego soku dodać cukier (w proporcji 1:1), zagotować, po czym rozlać do butelek lub słoików. Rozgniecione owoce ponownie włożyć do garnka, dodać cukier i podgrzać przygotowując powidła (można wymieszać z owocami malin i jagód). Sok pić 2-3 razy dziennie po 1 łyżce jako środek wspomagający leczenie grypy i przeziębień, a powidła spożywać po 2-3 łyżeczki dziennie jako środek ściągający w biegunkach i regulujący nieprawidłową przemianę materii.

Powidła z owoców czarnego bzu 

1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż puszczą sok. Ostudzić, przetrzeć przez sito (dla odsiania pestek), do otrzymanej masy dodać 0,4-0,5 kg cukruu i sok z jednej cytryny. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.. Przełożyć do wyparzonych słoików, zapasteryzować. Spożywać rozpuszczone w szklance ciepłej wody przy przeziębieniach, osłabieniu, w sezonie grypowym dla wzmocnienia odporności. 

Nalewka z owoców czarnego bzu 

1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu zalać 500 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 5-10 minut, aż puszczą sok. Przestudzić, odcedzić przez gazę. Do uzyskanego soku dolać 0,5 litra spirytusu 95% i 0,5 litra alkoholu 40%, dokładnie wymieszać i odstawić na 7 dni w ciemne miejsce. Po upływie tygodnia przygotować syrop z 1 szklanki cukru (cukier rozpuścić w minimalnej ilości wody) i dolać do nastawu. Wymieszać. Odstawić do naciągnięcia na 6 miesięcy. 

 

   Mieszanki ziołowe z owocem czarnego bzu

Napar z owoców czarnego bzu na grypę

50 g owoców czarnego bzu wymieszać z 50 g kwiatostanu lipy, 50 g owoców malin i 50 g owoców aronii. 1 łyżkę gotowej mieszanki zalać 1 szklanką gorącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Spożywać po pół szklanki co 2 godziny przy przeziębieniach i grypie. Naparożna bezpiecznie podawać dzieciom (słodzony miodem po przestygnięciu.

Napar z owoców czarnego bzu na rozgrzanie

50 g owoców czarnego bzu wymieszać z 50 g pokruszonych płatków czerwonego hibiskusa, 50 g kwiatów lipy, 50 g owoców czarnej porzeczki i 50 g skórki róży. 1 łyżkę gotowej mieszanki zalać 1 szklanką gorącej wody. Dodać kilka plasterków świeżego kłącza imbiru i pół łyżki pokruszonej kory cynamonu. Zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Dodać do smaku sok z cytryny i posłodzić miodem. Spożywać w stanach wychłodzenia organizmu, przy przeziębieniu, grypie, anginie oraz profilaktycznie jako środek wzmacniający naturalną odporność organizmu.

Napar z owoców czarnego bzu na reumatyzm

50 g owoców czarnego bzu wymieszać z 50 g liści brzozy, 50 g kwiatów wiązówki, 50 g ziela nawłoci i 50 g ziela połonicznika. 1 łyżkę gotowej mieszanki zalać 1 szklanką chłodnej wody, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Zaparzać pod przykryciem przez 15 minut, odcedzić. Spożywać po pół szklanki 2- razy dziennie jako środek moczopędny i przeciwbólowy w dolegliwościach reumatycznych, przy zapaleniu stawów, artretyzmie i rwie kulszowej.

 

   Bibliografia

Farmakopea Polska
Gheribi E., Związki polifenolowe w owocach i warzywach, „Medycyna Rodzinna” 2011, nr 4, s. 111-115
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848651 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15080016
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24409980

Dane techniczne

Nazwa polska Bez czarny owoc
Nazwa łacińska sambucus nigra
Skład 100% owoców czarnego bzu
Rodzaj surowca owoc
Postać cały
Frakcja -
Wskazania przeziębienie, gorączka, osłabienie, anemia
Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego
Miejsce pochodzenia Podlasie
Kraj pochodzenia Polska
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl